full screen background image
Search
  1. ACASĂ
  2. /
  3. Comunicat de presă DRDP Iași – 05.06.2016: Încep lucrările pentru...

Comunicat de presă DRDP Iași – 05.06.2016: Încep lucrările pentru redeschiderea circulației pe DN 12B, Tg. Ocna – Slănic Moldova

COMUNICAT DE PRESĂ

05 iunie 2018

Încep lucrările pentru redeschiderea circulației pe DN 12B, Tg. Ocna – Slănic Moldova

DRDP Iași a semnat astăzi, 05 iunie 2018, ordinul de începere a lucrărilor pentru redeschiderea circulației pe DN 12B, km 0+452 – km 0+487, sector care asigură legătura între localitățile Tg. Ocna și Slănic Moldova, județul Bacău.

Reamintim faptul că, în urma precipitațiilor abundente din perioada 12 – 14.03.2018 și a cutremurului de pământ din data de 14.03.2018, s-a activat o alunecare de teren pe sectorul de drum  menționat, având ca origine versantul din dreapta drumului, ceea ce a produs următoarele degradări:

– tasarea platformei drumului pe cca 30 cm, afectând banda stângă a drumului;

– apariția unei multitudini de crăpături și fisuri în corpul și partea carosabilă a drumului.

Având în vedere degradările constatate, în faza inițială au fost instituite restricții de circulație pe jumătate de cale, iar în etapa a doua, din motive de siguranță, circulația pe acest sector de drum a  fost închisă. În sprijinul conducătorilor auto, a fost pusă la dispoziție varianta ocolitoare prin Gura Slănic, arteră aflată în administrarea Primăriei orașului Tg. Ocna. „Conștientă de importanța acestei legături rutiere, DRDP Iași a făcut încă din primul moment diligențele necesare în vederea reluării traficului. Deși ne-am fi dorit remedierea acestei situații în cel mai scurt timp, riscurile pe care aceste degradări le comportau pentru participanții la trafic și complexitatea lucrărilor preconizate, cu implicarea altor instituții și autorități, au impus prelungirea expertizelor și a începerii
efective a lucrărilor, cu respectarea în totalitate a legislației în domeniu. În sprijinul participanților la trafic, am încercat să punem la dispoziția acestora o variantă ocolitoare, pe care am intervenit cu o serie de lucrări de reparații în vederea aducerii la un nivel minim de viabilitate (deși aceasta nu se află în administrarea noastră), până la redeschiderea sectorului din DN 12B afectat de  degradările menționate”, a declarat ing.Ovidiu Mugurel LAICU, director general regional al DRDP Iași.

În context, menționăm că sectorul de drum afectat este străjuit de construcții civile (case de locuit), în zonă fiind identificată și o conductă de transport al gazelor naturale care alimentează localitățile Tg. Ocna, Slănic Moldova, Cerdac și Cireșoaia, perpendiculară cu axul drumului.

Soluțiile de intervenție avute în vedere de DRDP Iași vizează lucrări de evacuare a apelor pluviale (șanț, podeț și drenuri), realizarea unei structuri de sprijin pe bază de piloți forați din beton armat, zid de sprijin din beton armat și montarea de parapet metalic, după care se va trece la refacerea complexului rutier pe o lungime de 60m, cu dimensionarea la condițiile de trafic și la acțiunea fenomenului îngheț-dezgheț.

Contractul pentru obiectivul „Întocmire expertiză tehnică, proiect tehnic de execuție și execuția lucrărilor pentru redeschiderea circulației pe DN 12B km 0+452 – km 0+487” a fost semnat luni, 04 iunie, ordinul de începere a lucrărilor intrând în vigoare începând cu data de 06 iunie 2018. „Termenul legal de finalizare a lucrărilor este de 90 de zile de la data emiterii ordinului de începere, însă preconizăm că acestea ar putea fi duse la îndeplinire mai rapid, în aproximativ două luni”, estimează specialiștii DRDP Iași.

În aceste condiții, DRDP Iași solicită încă o dată înțelegere din partea conducătorilor auto și în special riveranilor din localitățile afectate, asigurându-i de depunerea tuturor eforturilor necesare pentru redarea acestui sector de drum traficului, în condiții de siguranță și confort.

DRDP IașiÎnapoi