full screen background image
Search
  1. ACASĂ
  2. /
  3. Comunicat de presă DRDP Iași – 19 aprilie 2018: Apelul...

Comunicat de presă DRDP Iași – 19 aprilie 2018: Apelul DRDP Iași către Garda de Mediu: amendați poluatorul, nu administratorul drumurilor!

COMUNICAT DE PRESĂ DRDP Iași

19 aprilie 2018

 Apelul DRDP Iași către Garda de Mediu: amendați poluatorul, nu administratorul drumurilor!

Apelurile repetate ale DRDP Iași adresate către autoritățile competente în vederea identificării și sancționării celor care atentează la normele unei bune conviețuiri sociale și a sănătății ieșenilor au găsit un răspuns contrar așteptărilor. Cel puțin asta am constatat în urma deselor semnale trase de lucrătorii noștri, dar și de către beneficiarii direcți ai infrastructurii rutiere, care au sesizat în repetate rânduri mormanele de gunoaie depozitate în parcările aferente drumurilor naționale, dar și în spațiile învecinate, transformate în adevărate vărsători ilegale. Aceasta în ciuda eforturilor susținute echipelor DRDP Iași de a salubriza aceste zone și în urma cărora, așa cum am prezentat în dese rânduri, sunt ridicate tone întregi de deșeuri, uneori la interval de doar o zi sau două.

Având în vedere aceste aspecte, am solicitat insistent autorităților competente – Garda de Mediu, Poliția Locală și Națională, dar și administrațiilor publice locale – identificarea și tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de această situație, câtă vreme spațiile respective sunt destinate refugiului și opririi în situații de urgență a autovehiculelor și șoferilor, nicidecum depozitării gunoiului menajer. Iar acest lucru se întâmplă și în alte situații, nu doar în privința depozitării ilegale a deșeurilor.

Din păcate însă, răspunsul venit din partea celor cărora le-am solicitat ajutorul instituțional nu a fost cel scontat. Dimpotrivă, este unul contrar așteptărilor noastre.

Astfel ar putea fi explicată o sancțiune venită din partea Gărzii Naționale de Mediu din data de 18.04.2018, care a reținut în sarcina DRDP Iași că „nu a gestionat conform prevederilor legale deșeurile periculoase colectate, transportate si depozitate temporar”, rezultate din curățirea rigolei din zona Bucium (DN24 km, 184+120 – 184+445, stânga). O sancțiune fără niciun avertisment prealabil, fără nicio referire la poluator, ci îndreptată direct împotriva administratorului sectorului de drum respectiv, care a rezolvat o situație punctuală, în mod operativ.

Concret, lucrătorii DRDP Iași – District Poieni au intervenit pentru înlăturarea efectelor unui accident rutier petrecut pe 26 martie, în care a fost implicat un autocamion încărcat cu rulouri de sârmă, cu numărul B 71 VYJ. La data producerii evenimentului rutier, șanțul era acoperit cu zăpadă, rezultată în urma căderilor abundente de precipitații, pe fondul avertizării Cod Galben de ninsori, ceea ce a făcut imposibilă identificarea reziduurilor, pe moment.

Acestea au devenit vizibile abia după ameliorarea condițiilor climatice și topirea zăpezii, fapt ce a determinat intervenția echipelor DRDP Iași pentru neutralizarea reziduurilor cu hidrocarburi. Menționăm că intervenția s-a desfășurat conform normativelor interne în vigoare, aceasta întinzându-se până spre miezul nopții. Ulterior, nisipul folosit la neutralizare și stoparea scurgerilor de reziduuri a fost transportat pe o platformă din beton special amenajată, aceasta fiind singura soluție posibilă la acel moment, urmând ca substanțele să fie ridicate și neutralizate de o firmă specializată. În acest sens, a fost demarată o procedură de achiziție directă în regim de urgență pentru ridicarea substanțelor periculoase, pentru rezolvarea unor astfel de situații. „Considerăm că în acest caz s-a acționat cu bună credință și în limita resurselor umane și materiale de care am dispus la data respectivă, într-un interval rezonabil, de circa o oră, de la sesizarea pentru combaterea fenomenului de poluare cu hidrocarburi. Pe de altă parte, nu putem să nu constatăm excesul de zel al Comisariatului Gărzii de Mediu Iași în a amenda administratorul sectorului de drum național, chiar dacă acesta a intervenit operativ pentru limitarea daunelor asupra mediului, și nu poluatorul, așa cum considerăm că ar fi fost normal în acest caz”, a declarat Ovidiu Mugurel LAICU, director general regional al DRDP Iași.

Facem precizarea că, nici până la această dată, Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Iași nu a întreprins vreun demers pentru sancționarea poluatorului, în ciuda faptului că acesta este menționat inclusiv în procesul verbal de constatare a accidentului rutier întocmit de reprezentanții Poliției Rutiere. „Este o situație rară în istoricul DRDP Iași, un incident cu un risc de poluare minim pentru mediu și pentru siguranța participanților la trafic, drept pentru care considerăm injustă sancționarea noastră, fără avertisment. Aceasta în condițiile în care principalul poluator din județul Iași, din cauza căruia România riscă declanșarea procedurilor de infringement din partea Comisiei Europene, a beneficiat până acum de mai multe sancțiuni cu avertisment din partea aceluiași Comisariat Județean al Gărzii de Mediu, fără nicio schimbare de atitudine din partea autorității locale. Din acest motiv, lansăm un nou apel la înțelegere și cooperare din partea instituțiilor abilitate, pentru evitarea unor astfel de situații pe viitor”, a declarat Ovidiu Mugurel LAICU, directorul general regional al DRDP Iași.

DRDP IașiÎnapoi